Skûtsje de tiid Sil 't Leare
Skûtsjesilen binnen Orionis
Zeilen op skûtsjes heeft de afgelopen 6 jaar een vogelvlucht genomen binnen Orionis. Daar waar we eerst het skûtsje de Elizabeth pachtten, kwamen er al snel plannen om een skûtsje aan te schaffen door Orionis. Sinds 2014 zijn wij dan ook de trotse eigenaar van het skûtsje ‘De Tiid Sil ‘t Leare’.
Vanaf het jaar 2000 organiseert Orionis het Skûtsje Lange Afstand Kampioenschap (SLAK) voor studenten. In het begin bestond de deelnemerslijst alleen uit Orionis-teams. Sinds 2014 nemen teams uit heel Nederland deel aan het SLAK en sindsdien komen er jaarlijks zo’n 300 studenten uit heel Nederland af op dit waanzinnige evenement. Een sfeerimpressie van het SLAK vindt u hiernaast.
Geschiedenis van de Tiid
In 2014 heeft Orionis met behulp van InterCell B.V. de skûtsje ‘De Tiid Sil ‘t Leare’ aangeschaft. Een skûtsje is een authentieke Friese platbodem, die vroeger als vrachtschip werd gebruikt. Door de motorisering van de vrachtvaart, waren ze hiervoor niet meer nodig. Nu worden er nog veel wedstrijden mee gevaren, met als belangrijkste de IFKS (Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen). Ons skûtsje De Tiid Sil ‘t Leare vaart mee in de kleine A-klasse tijdens de IFKS.
Ons skûtsje heeft een rijke geschiedenis. Het werd in 1905 gebouwd in Gaastmeer en heeft sindsdien als zeilend vrachtschip en woonboot dienst uitgemaakt. In 1990 werd het schip omgebouwd tot een wedstrijdskûtsje. In 2007 is het schip ingekort tot 17,10 meter. Sindsdien vaart het mee in de kleine A-klasse.
Wat doen wij met de Tiid?
De Tiid is een icoon binnen onze vereniging; met een lengte van zeventien meter en een mast van bijna achttien meter is de Tiid het grootste schip dat Orionis beheert. Orionis biedt haar leden een unieke kans om op dit unieke schip te zeilen. We verzorgen zelf de opleiding om het schip te leren bevaren. De opleiding wordt georganiseerd door ons eigen schipperscollege. Tijdens twee weekenden en een zomerweek leren de deelnemers alles wat je maar wilt weten over ons skûtsje.
De Tiid is en blijft een wedstrijdschip en met ons wedstrijdteam knokken wij voor podiumplaatsen op verschillende skûtsje wedstrijden. In 2017 hebben we trotse podiumplekken weten te bemachtigen, zoals een 1eplek bij de Skûtsjesilen Langwar, een 2eplek bij de Slag om Heech en als kers op de taart maar liefst een 3eplek op de IFKS.
Wilt u ook kennismaken met het skûtsjesilen of gewoon een leuke dag beleven op het water? Dan organiseren wij graag een tocht voor u. Neem een kijkje op de pagina ‘Verhuur’ voor meer informatie.
Waarom zo bijzonder?
Voor de meeste studenten die lid worden bij onze vereniging is een skûtsje nog vaak onbekend. Maar dat verandert snel! We nemen het schip zo vaak mogelijk mee naar elk zeilweekend dat we organiseren met Orionis. Zodat wij optimaal kunnen genieten van de Tiid. Het is ons schip, onze trots.
Een skûtsje bezitten is meer dan alleen veel varen. Een schip van meer dan 110 jaar oud goed onderhouden is een hele klus. Met onze groep enthousiaste studenten weten we het schip ieder jaar wedstrijd klaar te maken en te houden. Hier komt veel bij kijken qua onderhoud en kennis. In de winter klussen we ieder weekend om ons skûtsje weer klaar te maken voor het komende zeilseizoen. Hierbij documenteren wij het onderhoud zodat deze kennis niet verloren gaat.
Kortom, we zijn enorm trots op ons unieke schip en hopen nog jarenlang plezier van te hebben van de Tiid.
De mast
Bij de aanschaf van de Tiid is een inschatting gemaakt van wat de kosten zouden zijn wat betreft onderhoud en groot onderhoud. Daarbij is gebruik gemaakt van de gemiddelde levensduur van de verschillende onderdelen en de daarbij behorende vervangingskosten. Dit leidde tot tot een gedetailleerd spaarplan op basis van de kennis die we destijds bezaten. Zo zouden we de komende jaren genoeg financiële daadkracht hebben om onderdelen te kunnen vervangen.
Helaas… in het jaar 2016 is tijdens groot onderhoud aan het schip gebleken dat er een scheur zit in de mast. Een ernstige tegenslag, want zo’n scheur in de mast kan leiden tot gevaarlijke situaties. Ons werd dan ook aangeraden om de mast te vervangen. Na een tweede controle in oktober 2017 kregen wij het advies de mast binnen drie jaar te vervangen. Dat is 10 jaar eerder dan verwacht.
Wat betekent dit voor ons spaarplan? Allereerst wordt het eerdergenoemde spaarplan herzien en is de nood aan de man. Wij moeten de mast jaren eerder vervangen dan was voorzien. Dit legt een enorme financiële en logistieke druk op Orionis als studentenvereniging.
Wij hebben uw hulp hard nodig!
Galerij
Foto’s met dank aan: Skydrone Sloten & Thomas Vaer Fotografie (www.thomasvaer.frl)